Első szeretetnyelv: Elismerő szavak

 

A cselekedetek nem mindig érnek többet a szavaknál. A szavaknak óriási hatalmuk van.

Szavak.jpg

 

Főleg ha az elismerő szavak a párod, gyermeked elsődleges szeretetnyelve. Egy dicséret (ami anélkül jön, hogy azt kérte volna) mindennél többet jelent számára. A "szeretlek" szó nagyon fontos neki - és sokat jelenthet, ha az okát is hallhatja. A sértések viszont nagyon rombolóan hatnak rá, és nehezen teszi túl magát rajtuk. Ha a gyermek szeretetnyelve az elismerő szavak, és megfelelően biztatjuk, dicsérjük, szinte szárnyakat kap tőle. Megnő a biztonságérzete, az önértékelése. 

Ügyelni kell azonban arra, hogy a dicsérő szavakat ne vigyük túlzásba, mert hiteltelennek fogunk tűnni.

 

Tippek:


♥ Ha dicsérünk, az mindig legyen őszinte és legyen alapja!

♥ Szánjunk rá időt, hogy házastársunk, gyermekünk megoszthassa velünk álmait, vágyait és ambícióit. Ha figyelmesen hallgatjuk, legbensőbb titkai tárulhatnak fel előttünk. Próbáljuk beleélni magunkat az ő helyzetébe, s őszintén és szeretettel bátorítsuk őt törekvéseiben. Sokszor csak a külső megerősítés hiányzik ahhoz, hogy szunnyadó tehetségünket kibontakoztassuk. Milyen konkrét segítséget nyújthatunk céljai eléréséhez?

♥ Figyeljük meg kommunikációs szokásainkat és stílusunkat. Kéréssel, javaslattal és útmutatással fordulunk társunkhoz, gyermekünkhöz, vagy követelés, ultimátum, esetleg fenyegetés árad szavainkból? Ne feledjük, a szeretetre alapvetően a választás, a szabad akarat és az önkéntes szolgálat jellemző. Hogyan tudnál változtatni közléseid stílusán?


szívszáj.jpg
Hogyan lehet bátorító, kedves szavakkal, elismeréssel kifejezni a szeretetet nap mint nap?

♥ Mondd el neki, hogy milyen jól néz ki!
♥ Dicsérd meg a szorgalmát, ha eljár egy tanfolyamra, rendszeresen edz stb.!
♥ Értékeld az erőfeszítéseit és eredményeit!
♥ Ha nem megy neki valami, akkor bátorítsd!
♥ Önts belé lelket, ha elcsügged!
♥ Legyen hozzá mindig néhány jó szavad!
♥ Mondj neki kedves kifejezéseket, találj ki neki becenevet…

 

Boldogságra fel!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoganyu.blog.hu/api/trackback/id/tr136403235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása