Szeretsz? Szeretnek? Érzed? Tudod?

A Te szeretettankod fel van töltve?

 

szívember.jpg
Gary Chapman, amerikai keresztény családterapeuta 20 éves tanácsadói tapasztalata alapján megállapította, hogy sok kapcsolat azért nem működik, mert a pár tagjai - bár szeretik egymást - nem megfelelően fejezik ki a szeretetüket egymás felé.


Személyiségünk olyan, mint egy motor, aminek folyamatosan üzemanyagra van szüksége. A házasságban a házastársak feladata, hogy egymás szeretettankját feltöltsék. A félreértések, csalódások és házassági problémák hátterében sokszor az áll, hogy szeretetünket nem partnerünk szeretetnyelvén fejezzük ki. 
Öt szeretetnyelv típus létezik. Olyanok ezek, mintha mindegyik egy-egy idegen nyelv lenne, és ha a pár két tagjának különböző az "anyanyelve", csak nehezen fognak szót érteni mindaddig, amíg meg nem tanulják egymás "anyanyelvét".


párszív.jpg
Ahhoz, hogy a párunk valóban szeretve érezze magát általunk, az a helyes szeretetnyelv felismerésén, elsajátításán, és a gyakorlatba való átültetésén múlik.

Az öt szeretetnyelv a következő:
Elismerő szavak
Minőségi idő
Ajándékozás
Szívességek
Testi érintés


Természetesen mindegyikre szükségünk van, de mindannyiunknak van egy elsődleges szeretetnyelve, amely mélyebben hat ránk az összes többinél. Hasonlóan, ha nem beszéljük párunk elsődleges szeretetnyelvét, akkor ő valószínűleg nem érez kellő szeretet, még akkor sem, ha a többi nyelvet jól "beszéljük".

De nem csak a házasságban, hanem a szülő-gyermek kapcsolatban is fontos, hogy ismerjük egymás szeretetnyelvét. 
Ismerd meg párod, gyermeked szeretetnyelvét! És szeresd úgy, hogy érezze!
Holnap az elismerő szavakról írok bővebben, hogy kipróbálhasd vajon erre van-e szükséged Neked, kedvesednek, gyermekednek, szeretteidnek...


mom-baby-store-deals.jpg


Ha többet szeretnél olvasni a témáról, ajánlom a következő könyveket:
Gary Chapman: A szeretet esszenciája
Gary Chapman: Egymásra hangolva
Gary Chapman - Ross Campbell: Gyerekekre hangolva

 

Boldogságra fel!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoganyu.blog.hu/api/trackback/id/tr256403185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása