utazás.jpg

Nyaralni jó. De odáig el is kell jutni. Van, aki imád utazni, úton lenni, és vannak, akik legszívesebben teleportálnának, csakhogy ne kelljen az utazást végigszenvedniük. 

Sokan nyűgnek érzik a készülődést, az elindulást, az utazást. Kisgyerekes családoknál ez hatványozottan igaz lehet.

Ha Te is így vagy ezzel, szeretnék néhány ötletet adni, hogy könnyedebben, szórakoztatóbban, vidámabban teljen az utazás. Néhány órás utaknál jól jöhetnek a következő tippek.



1kicsi.pngKis családunk legújabb kedvenc időtöltése az autóban az asszociációs játék. Szinte bármilyen korú gyermekkel lehet játszani, és még apa is be tud szállni vezetés közben. Nem csak arra jó, hogy teljen az idő, hanem arra is, hogy újra és újra rádöbbenjetek, mekkora kreativitás lakozik a gyermeketekben. Egy szabály van csak: nincsenek szabályok. Nem bírálunk, csak mondjuk, ami éppen az eszünkbe jut. Nagyon vicces szósorozatok tudnak születni.


2kicsi.pngSzámoljuk a piros autókat! És minden tizediknél hangosan kiáltsunk föl: hip-hip hurrá!

 

child-83047_1280.jpg

3kicsi.pngTekintsünk az útra úgy, mintha az már maga a program része lenne. Ne úgy induljunk neki, hogy minél hamarabb érjünk a végére, hanem szervezzünk programokat útközben. Pl. ha egy városon haladunk keresztül, megállhatunk egyet focizni, hintázni. Ha egy rét kerül az utunkba, szedjünk virágot, piknikezzünk. Ha egy halastó kerül az utunkba, akár pecázhatunk is egyet. Sokkal érdekesebb így, mint az autóban ülve megenni az előre elkészített szendvicseket.


4kicsi.pngBarkochbázzunk
. Egyszerű tárgyakat, állatokat már az ovisok is ki tudnak találni. Hasonló játék lehet a Ki vagyok én? Azt mondom, hogy én egy növény vagyok, elmondok néhány tulajdonságot magamról, pl. nagy vagyok, zöld levelek vannak rajtam és piros gyümölcs terem rajtam, és a gyerekeknek ki kell találniuk, hogy ki vagyok én. Na, ki vagyok én?


5kicsi.pngÉnekeljünk közösen
. Változtassuk el a hangunkat, tapsoljunk, bohóckodjunk. Hadd nézzenek furán a mellettünk lévő autóból!



+kicsi.png1kicsi.pngBeszélgessünk
úgy, hogy a gyerekek is legyenek bevonva. Melyik a kedvenc állatod? Mi lennél szívesen? Fontos, hogy ne csak a gyereket faggassuk, hanem mi is beszéljünk magunkról, vágyainkról... 

 

Bármelyik ötlet, és a lista szabadon alakítható. Ha van kedvetek, bővítsétek, és írjátok meg hozzászólásban, ti hogyan utaztok.

road-367536_1280.jpg

 

Van egy gondolat, amit érdemes szem előtt tartani, és nem csak akkor, amikor nyaralni indultok:

"A boldogsághoz nem vezet út.

Az út maga a boldogság."

Hát élvezzük az utazást is, ne csak a végét várjuk!

Boldogságra fel! 

  

Ha tetszett a cikk, és szívesen olvasnál még hasonlókat, gyere, és csatlakozz a Facebook-on a BoldogAnyu-k táborához vagy iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoganyu.blog.hu/api/trackback/id/tr826453651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekriszti 2014.07.16. 08:29:38

Szerintem nagyon jó ötletek praktikusak és tényleg a felnőtteknek is élvezetes időtöltés!:)

Shantala 2014.07.16. 09:40:00

Nagyon jó ötletek,részben ismertem/használjuk, de pl az asszociációs játékot nem. Be fogjuk vezetni!!!
:)

boldoganyu 2014.07.16. 14:32:55

@Shantala: Nekünk az a kedvenc mostanság. Örülök, hogy másnak is ismerősek ezek a játékok. Ami megíratta velem a cikket, az elsősorban az, hogy úgy gondoltam, a szemléletmód, az utazáshoz való hozzáállás sokaknak jól jöhet mostanság. :)
Mi holnap indulunk nyaralni. Van esetleg olyan játék a tarsolyodban, amit szívesen ajánlanál?

pangea 2014.07.16. 23:31:20

Mi az az asszociacios jatek?

boldoganyu 2014.07.17. 00:10:30

@pangea: Mondok egy szót, amire a másik rávágja, ami elsőként az eszébe jut, a következő pedig azt, ami erről a szóról eszébe jut, és így tovább. Az a jó, ha nem gondolkozol, csak kimondod, ami elsőként az eszedbe jut, anélkül, hogy elemeznéd. (Pl. piros - tilos - csók - szerelem - szív - csillag - hold - nap - meleg - strand - Balaton)

tintamin 2014.07.17. 03:04:36

Hangoskönyv kiváló: bármilyen mese a kisebbeknek, nagyobbaknak Lázár Ervintől bármi, Tüskevár, Téli berek. Nem bírja megunni a gyerek.

Ja, meg a szólánc játék is király, és a gyereknek is nagy sikerélménye van, és nincs vesztes.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.07.17. 08:15:15

Ezek alapvető dolgok, de sajnos szükség van az ilyen cikkekre, mert a többség nem tud mit kezdeni a gyerekkel, ha nem alszik a kocsiban...

boldoganyu 2014.07.17. 08:47:18

@tintamin: Nálunk is bejönnek a zenék, hangoskönyvek is - Kedvenc: Bíró Eszter Állati zenés ABC. De azt szeretem a legjobban, ha az autóban is együtt töltjük az időt. :)

boldoganyu 2014.07.17. 08:51:51

@Online Távmunkás: Teljesen igazad van. Célom, az élet egyszerűségére felhívni a figyelmet. Sokan elfelejtettük az alapvető dolgokat, jó néha emlékeztetnünk rá magunkat. Mert hiszem, hogy az ilyen egyszerű dolgok teszik szebbé, értékesebbé, boldogabbá az életet.

Mészáros Laci 2014.07.17. 09:17:30

tényleg a legjobb dolog tagolni az utazást. a felnőtt ember számára 2-3 óra elviselhető, a gyereknek 1 óra is sok egyvégtében. a felnőtt odaérni akar, a gyerek meg élni. aztán eltelik húsz év és szerepet cserélünk:

www.youtube.com/watch?v=EMjrPCDVmKM

boldoganyu 2014.07.17. 09:50:04

@Mészáros Laci: Sőt, a gyerek nem is élni akar, egyszerűen csak ÉL. És ez a legcsodálatosabb benne.
Köszönöm ezt a dalt. Nagyon szeretem, megindító, jó kis ébresztő lehet sokaknak. Mindenkinek. Nekem is. Újra és újra. És ha időben felébredünk, nem kell eltelnie 20 évnek, és nem kell szerepet cserélnünk. Éljünk már most! És értékeljük amink van! És ha erre tanítjuk gyerekeinket, felülírhatjuk a dalban szereplő gondolatokat.
Köszönöm építő hozzászólásod.

Amino 2014.07.17. 11:38:26

Tökjó ötletek!
Íme mégegy, ami inkább már nagyobb gyerekekkel működhet:
Hárombetűs asszociációs játék:
Egy hárombetűs szóból indulunk ki, amiben a soron következő játékos kicserél gondolatban egy karaktert (pl. ÁSÓ-ból lehet ÁSZ is) és kimond hangosan egy az új szóhoz kapcsolódó asszociációt. A következő játékos az asszociációból és az előző szóból fejti meg a szót és ugyanúgy újat hoz létre és új asszociációt mond ki. Tehát létrejön egy hárombetűs szósorozat, de ez sosincs kimondva, csak a szavakhoz kapcsolódó asszociációk, ezért folyamatosan leköti az összes játékost, mert mindenki igyekszik nem elveszteni a fonalat. Így ezt egész nagy társasággal is lehet játszani. Mi ezt egy fél busznyi emberrel játszottuk sítúrán.

boldoganyu 2014.07.17. 11:47:34

@Amino: De jó! Ez valóban, már nagyobb gyerekekkel játszható. Én a 4évesemből indultam ki. :) De nagyon jó ötlet. Köszi.

abc 2014.07.17. 12:40:13

A számok miért ilyen hatalmasak?

MZ/X hip hip hurrá 2014.07.17. 14:03:49

Azért közben a vezetésre figyelj:-)

boldoganyu 2014.07.17. 19:02:30

@abc: Számítógépről teljesen normál méretű, mobilról nekem is volt ilyen, aztán szerkesztettem rajta, és nálam megszűnt ez a probléma. Úgyhogy passzolom.

boldoganyu 2014.07.17. 19:03:40

@MZ/X hip hip hurrá: Ez természetes. De most Apa vezet. :)

abc 2014.07.18. 07:37:28

@boldoganyu: most már mobilról is jó, ügyes vagy :-) ma megyünk haza nyaralásból próbálunk néhányat, köszi !

boldoganyu 2014.07.18. 20:52:02

@abc: Örülök, hogy megoldódott. És mesélj, hogy melyik jött be. Vagy ha találtok ki újat, azt is szívesen veszem, ha megosztod. :)
süti beállítások módosítása