Második szeretetnyelv: Minőségi idő

 

"Létezik egy megfoghatatlan ajándék, amely többet ér, mint bármi, amit a kezünkbe foghatunk. Ezt nevezem önmagunk odaajándékozásának, vagy jelenlétünk ajándékának."
Gary Chapman

meseolvasás.jpg

Akinek a minőségi idő a legfőbb szeretetnyelve, az akkor érzi magát igazán szeretve, ha osztatlan figyelmet szentelünk neki. Egy ilyen típusú embernek a valódi együttlét a fontos, ami nem tévesztendő össze a fizikai jelenléttel.

Olyan időszak ez, amikor a tévé ki van kapcsolva, minden teendő fel van függesztve. Ha eközben más dolgok elvonják a figyelmünket, ha nem jelezzük párunk, gyermekünk számára egyértelműen, hogy most csakis őrá figyelünk, akkor ezek különösen bántóak lehetnek a számára.

 

pair-347220_640.jpg

♥ Ha párunknak a minőségi idő a szeretetnyelve, akkor jó program lehet egy beszélgetés, ahol belső valónkat osztjuk meg egymással anélkül, hogy félnénk a másik elutasításától.

Nemcsak a beszélgetés lehet minőségi idő, de a közös zenehallgatás, a közös sportolás, a közös utazások is. Ezekhez az élményekhez később is visszatérhetünk gondolatban, és fontos összetartó erői lehetnek a párkapcsolatnak. 

Találjunk valami olyan közös tevékenységet, ahol nem is az a fontos, amit csinálunk, hanem az, hogy együtt csináljuk. Fontos, hogy mindkét fél tudatában legyen, közös időtöltésük a szeretet kifejezése.

 

shadow-101279_640.jpgsunset-241666_640.jpgrafting-298796_640.jpg

♥ Ha gyermekünk szeretetnyelve a minőségi idő, akkor szervezzünk együtt minél több közös programot, ahol nem vonja el más a figyelmünket. Ez lehet meseolvasás, birkózás, közös játék, de akár a mosogatás, közös főzés, autómosás, kertészkedés is jó alkalmat adhat egy-egy tartalmas beszélgetéshez is. 

A-young-child-is-helping-make-dough.jpgcsalád.jpgcsaladsegites_talpak.png

Az együtt töltött idő fontos része a szemkontaktus, amit a szülők sokszor negatívan használnak, például rendreutasításra, nyomatékosításra. Nézzünk mindig kedvesen gyermekünkre. Így érezni fogja feltétel nélküli szeretetünket és erősödik önértékelése. 


Összefoglaló ötletek a minőségi idő megteremtésére:

♥ Beszélgetés
♥ Közös programok (utazás, sport, hétvégi kiruccanás stb.)
♥ Közös étkezések
♥ Együtt végzett otthoni teendők
♥ Esti meseolvasás

 

Boldogságra fel!


Ha többet szeretnél olvasni a témáról, ajánlom a következő könyveket:
Gary Chapman: A szeretet esszenciája
Gary Chapman: Egymásra hangolva
Gary Chapman - Ross Campbell: Gyerekekre hangolva

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoganyu.blog.hu/api/trackback/id/tr556412581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása